Dat beleid uitvoeren doen wij samen met onze partners . Dat zijn (lokale afdelingen van) organisaties en particuliere initiatieven die projecten en/of organisaties ondersteunen. Samen geven we zo waar mogelijk concreet handen en voeten aan de millenniumdoelen, zoals die in 2015 opnieuw zijn geformuleerd.
We organiseerden bijvoorbeeld gedurende vijftien jaar de succesvolle Werelddagen. We hielden een uitgebreide scholencampagne bij het realiseren en de feestelijke ingebruikname van de milleniumfontein. op het Schouwburgplein in Venray. We gaven de aanzet tot de Fair Trade gemeente die Venray inmiddels is geworden. We organiseren lezingen, bijneenkomsten en themabijeenkomsten. We dragen uit waar wij als Mondiaal Platform Venray én als partners voor staan.
Voor de komende jaren hebben we in samenspraak met onze partners het thema laaggeletterdheid gekozen als kapstok voor onze activiteiten.
De millenniumdoelen zijn in 2000 door 189 lidstaten van de Verenigde Naties ondertekend. Zij verbinden zich daarmee aan het bestrijden van extreme armoede, ongelijkheid, ziekte en honger.
Vanaf 2016 zijn deze doelstellingen vervangen door de Sustainable Development Goals ofwel Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Er zijn 17 doelstellingen en 169 onderliggende targets om deze doelen te operationaliseren.
Vrede is meer dan de afwezigheid van oorlog en hoe dit eruit ziet en tot stand komt, gaat iedereen aan. Blijvende vrede begint bij een inclusieve samenleving waarin ieder mens een stem heeft, ongeacht achtergrond of gender.En daarom zijn we in 2023 gestart met de Walk of Peace. Deze zal elk jaar plaatsvinden tijdens de vredesweek. Houd de berichten in de gaten voor de juiste datum in 2025.
Op dinsdag 9 januari 2024 organiseerde het Mondiaal Platform voor leerlingen van het Raayland College en het Dendron College in de aula van het Raayland de bijeenkomst ‘Vluchten doe je niet zomaar’. De leerlingen keken de documentaire ‘The Darién Gab’ uit de serie van ‘Fight or Flight’ van documentairemaker Sahil Amr Aissa. De ‘Darién Gab’ is een levensgevaarlijke route door de jungle van Colombia en Panama op weg naar Amerika. Sahil liep deze route samen met de vele migranten. Deze middag was Sahil persoonlijk aanwezig om erover te vertellen en vragen van de leerlingen te beantwoorden. Wij hopen dat het zaadje ‘kleine sympathie voor vluchtelingen’ bij de leerlingen geplant is.
Op 15 oktober 2022 bezochten leerlingen van het Raaijland college Max Havelaar de Musical in Schouwburg Venray. Een eigentijdse, beeldende en vertellende versie van het bekende verhaal. In de voorstelling Max Havelaar de musical worden koloniale misstanden in Nederlands Indië op een vertellende en beeldende manier gespeeld. De voorstelling wordt ingeleid voor drie vertellers die het publiek een waargebeurd verhaal willen vertellen. Gedurende de voorstelling transformeren de vertellers naar alle personages uit het boek. Zo maak je kennis met onder anderen Batavus Droogstoppel, de Regent van Lebak, Saïdja en Alinda en natuurlijk ook met Max Havelaar zelf. Afpersing, uitbuiting, liefde, geld en macht zijn onderwerpen waarmee je tijdens de voorstelling te maken krijgt. En je zult merken dat deze onderwerpen nog steeds erg actueel zijn. Havelaar de musical werd gepresenteerd door Studio26 in samenwerking met de stichting Kunst in beweging.
Het verhaal van Rob Timmerman, die zijn baan opgaf om Syrische bootvluchtelingen te redden op de Middellandse zee, maakte veel indruk.
In de periode 2018-2020 organiseerden telkens twee partners in wisselende samenstelling een thema-avond met een eigen organisatie-overstijgende insteek.
In 2010 werden kinderen van alle Venrayse basisscholen betrokken bij de feestelijke opening van de millenniumfontein op het Schouwburgplein. Op de scholen werd in deze periode veel aandacht geschonken aan de millenniumdoelen.
Maar liefst vijftien keer organiseerde het Mondiaal Platform Venray in september de Werelddagen, meestal op het Schouwburgplein en Henseniusplein in Venray, met marktkramen met sieraden, speelgoed en kunst, informatiestands, eten en drinken, muziek, zang en dans en uiteraard de partners die er zich presenteerden. Meest memorabel is de Werelddag van 2017, die in het teken stond van gezinshereniging van vluchtelingen. Om aandacht te vragen voor de actie reisde een grote wereldbol in de dagen voorafgaand aan de Werelddag door heel Venray, langs zo veel mogelijk organisaties en verenigingen, om zodoende geld in te zamelen.